Friday, December 31, 2010

UMPAN IKAN AIR TAWAR

a). Dedak dan roti adalah antara umpan terbaik menjerat patin terutama patin kolam. Kalau patin sungai pula buah ara hutan, perut ayam dan gumpalan cacing menjadi pilihan. Umpan untuk tongsan sisik halus hampir sama dengan umpan untuk patin kolam. Yang berbeza ialah teknik mengumpan. Bila memperkatakan mengenai dedak, ia terlalu banyak jenis dan perisa. Rajin mencuba ramuan dedak boleh dijadikan ukuran penentu.

b). Haruan jenis ikan menyambar mangsa. Umpan seperti katak, belalang, cengkerik, anak ikan sepat, anak ikan seluang serta udang sungai menjadi menu utama. Ikan puyu boleh dipancing menggunakan cacing halus dan telur kerengga. Bagus lagi kalau kita dapat larva lebah.

c). Toman menelan sebarang jenis anak ikan seperti keli, baung, sepat, lampam, anak ikan merah mata, ikan terbol, seluang dan pelbagai jenis anak ikan lain. Selain itu, katak menjadi senarai makanan toman. Kelah pula sering dikaitkan dengan umpan sawit peram, buah maris, buah ara, buah neram. Udang sungai, anak ikan juga boleh digunakan sebagai pilihan kedua. Ikan lampam mudah dipancing menggunakan umpan cacing, dedak, nasi maupun cebisan roti.

d). Ikan keli boleh diumpan dengan gumpalan cacing, cengkerik, perut ayam, dedak mahupun gumpalan roti. Anak ikan seluang boleh dijadikan pilihan kedua. Ikan kalui pula boleh dipancing menggunakan udang sungai, buah ara dan anak ikan seluang.

e). Bagi belida ia memburu anak ikan kecil, udang sungai. Umpan belida kebanyakan dari jenis umpan hidup kerana sifat belida suka menyambar makanan.No comments: