Friday, February 11, 2011

Waktu Pancing Ikan Sembilang


Ikan sembilang boleh dipancing sepanjang tahun. Yang penting ialah masa iaitu ketika air bunga pasang atau air bergerak pasang. Ini kerana ikan sembilang akan merayau hingga ke tepian pantai cetek mencari makanan. Sembilang tidak tertumpu kepada satu-satu kawasan saja.

Ketika tiada arus ia berkumpul di kawasan yang ada reba dan tunggul kayu kemudian mula bergerak mencari makanan apabila air mula pasang. Ia akan masuk hingga jauh ke dalam anak sungai ketika air pasang dan balik semula ketengah apabila air surut. Bagi yang kurang arif, sebarang gegaran kecil pada hujung joran tentu menandakan umpan digertu ikan.

Menggunakan tali yang lebih sensitif seperti tali sulam boleh memberi isyarat kepada joran dengan cepat. Joran akan bergetar beberapa kali ketika umpan diusik. Sesetengah joran yang melentur secara perlahan dan sekata menandakan ia mengena pada sampah hanyut. Gegaran adalah petunjuk bezakan joran yang diusik ikan atau sampah. Joran yang diusik ikan sama ada ia bergegar kecil dulu atau secara tiba-tiba lenturan berlaku.

Kalau sampah atau objek lain mengena joran ia tiada tindak balas apabila joran diangkat. Air pasang dan surut sememangnya waktu yang kita boleh pancing. Untuk pancing pantai waktu air gerak pasang adalah paling sesuai manakala yang menggunakan sampan atau bot kedua-dua masa ini tidak memberi impak jika tekong tahu lokasi dan lubuk yang bagus.


2 comments:

Renjer Sungai said...

menarik:)

Yaakub said...

Boleh no fon tekong lukut utk trip sembilang tak