Friday, December 18, 2009

Penjagaan Tali Pancing

Pendedahan tali tangsi kepada sinar ultra ungu matahari dan kepanasan yang tinggi berupaya memutuskan struktur kimia bahan dalam tali berkenaan sehingga boleh membawa kerosakan. Contohnya, membiarkan tali dalam kenderaan serta pendedahan terus kepada cahaya matahari akan memusnahkan ketahanan tali dan ciri-ciri yang dimilikinya dalam masa beberapa jam.

Justeru, sebaik-baiknya simpan peralatan pancing anda di dalam but kenderaan dan menutupnya dengan kain cerah.Bahan-bahan berasaskan petroleum seperti minyak pelincir atau minyak tanah juga boleh merosakkan. Jadi, jangan simpan tali berdekatan dengan bahan berkenaan.
.
Sebenarnya pengawasan dan penukaran tali tangsi sebaik-baiknya dilakukan selepas balik daripada sesuatu trip memancing. Biarpun ia mengambil masa dan kos namun hasil anda pasti berbaloi bagi setiap trip. Tali tangsi walaupun tidak karat atau serap air tetapi gelungannya boleh mengeringkan larutan air laut dan akhir terbentuk lapisan garam.
.
Lapisan garam ini apabila disimpan lama akan menjadi keras dan membuka ruang pula untuk mencalarkan tangsi ketika balingan. Kebanyakan tali tangsi disalut dengan bahan pengilap pintalan yang kelihatan berkilau yang biasanya disalut pada darjah yang berbeza bagi melindungi tali ketika proses pengangkutan dan pancingan. Jika anda sedar, biasanya terdapat serbuk berdebu pada tangan atau cincin (gegelang) selepas memutar tali, itu adalah bahan pengilap pintalan tali tangsi.
.
Apabila bahan pengilap ini sudah habis terhakis maka tali tangsi beransur-ansur pudar dan lebih cenderung untuk rosak. Jika tali anda kelihatan pudar berbanding tali baru jenis yang sama maka jadikanlah ia sebagai peringatan atau amaran bahawa anda perlu menukarnya. Atau sekurang-kurangnya keluarkan tali pada bahagian yang pudar dan buang.Walaupun jarang berlakunya takik dan hakisan, tali berpintal juga boleh menyebabkan kita pening kepala.
.
Masalah ini boleh menyebabkan aktiviti memancing terganggu dengan lontaran yang tidak tepat atau berbelit dan putus pada cincin joran. Kekili melintang (spinning reel) amat terkenal dengan masalah ini terutama jika cili tidak digunakan. Jika berlaku pintalan, keluarkan lebih banyak tali daripada yang biasa anda gunakan dan buang.
.
Jangan biarkan ia menjadi-jadi kerana semakin banyak pintalan berlaku, semakin jauh pintalan tersebut bergerak ke dalam gelendung, semakin mudah tangsi berbelit dan menjadi ‘mi’ satu fenomena yang perlu dielakkan jika mahu menggunakan tangsi dengan lebih lama.
.

No comments: