Monday, December 8, 2008

Sentapan Pancing


Melakukan sentapan balas selepas ikan membuat larian adalah praktikal. Kebiasaannya pemancing akan membenarkan umpan digomol ikan seketika, kemudian apabila tangsi menegang menandakan umpan mungkin mula ditelan ikan. Mata kail terlucut kebiasaannya berpunca daripada:

a) Saiz yang kurang sesuai. Kes di sini mata kail adalah kecil berbanding mulut siakap. Saiz di cadangkan adalah 3/0 atau 4/0.

b) Mata kail terlalu besar untuk mulut ikan. Kemungkinan kes ini adalah mustahil kerana saiz 2/0 memang muat untuk siakap sekecil 500 gram.

c) Mata kail kurang tajam. Mata kail tidak akan kekal tajam buat selama-lamanya. Kesan cucukan kepada umpan dan sebagainya boleh menyebabkan mata kail tumpul. Pastikan mata kail tajam setiap kali memancing.
.
d) Terlalu cepat merembat umpan kerana ikan mungkin hanya menggonggong ketika melarikan umpan. Bagi masa lama sedikit supaya umpan betul-betul berada sepenuhnya dalam mulut ikan.e) Teknik pasang umpan. Jika cangkuk di bahagian ekor kurang menjadi cuba pasang mata dekat bahagian kepala udang.
.

No comments: