Sunday, November 2, 2008

BAUNG TASIK PERGAU

Geng Pancing SK Kalai telah berkunjung ke Tasik Pergau untuk sekali lagi menduga khazanah yang terperap di dasar tasik. Kunjungan kali ini yang diketuai oleh Cikgu Zali ternyata membuahkan hasil. Rakan-rakannya ternyata tersenyum puas apabila menikmati sendiri penangan sang baung Tasik Pergau.
Baung seberat 2 kilo berjaya dinaikkan dengan umpan anak ikan. Ternyata baung ini memberi tentangan hebat sebelum dipaksa mengalah dengan pengalaman Cikgu Zali.Member-member lain turut mengaut hasil toman dan baung.
Senyuman kepuasan jelas terpancar. Hah........... sape kata Tasik Pergau tiada ikan yang mengancam. Cuma berkurangan aje!
Aik............... tulang ayam pun dimakan oleh baung. Pada malam sebelum itu, mereka telah membuang tulang ayam ke dalam tasik. Tapi............menjadi hidangan sang baung.

Sungguh menyelerakan................ lebih-lebih lagi dimasak oleh isteri tersayang.
Mujurlah ada bini pandai masak. Bantai je la dah rezeki.......................
Mereka berjanji akan berkunjung lagi............ ke Tasik Pergau.1 comment:

MAT (mohd fatihah) said...

Bagaimana dengan pandangan anda tentang aktiviti memancing di Tasik Pergau? Kalau berminat bolehlah berkunjung ke sana. Disana juga ada perkhidmatan bot dan chalet dengan harga yang cukup munasabah. Jom..........ke Tasik Pergau.